Print this page

Activiteitenkalender

3de ‘Ontdek de Rietvelden Kallo’ en ‘4de Vlaamse Havendag’

Date: Sep 17, 2017 10:00 to 17:00

Details:
Natuurpunt Waasland Kern Haven

Het Groot Rietveld werd in 2001, na jaren actie voeren door Natuurpunt Waasland, veiliggesteld dankzij het compensatieplan voor het verloren gaan van belangrijke beschermde natuurwaarden bij de aanleg van het Deurganckdok.

Het gebied (80ha) is bekend als het grootste aaneengesloten rietveld van Vlaanderen. Zeldzame vogelsoorten voelen zich hier thuis: Roerdomp, Woudaap, Bruine Kiekendief, Baardmannetje, Snor en Purperreiger, enz….
Naast het Groot Rietveld ligt sinds 2012 het Rietveld Kallo.

Dit natuurgebied werd ontwikkeld ter compensatie van het verloren gaan van riet en water in Haasop en Steenlandpolder door de aanleg van de Liefkenshoekspoortunnel. Het gebied is volop in ontwikkeling maar speciale ‘rietbroeders’ zoals Bruine Kiekendief, Roerdomp, Kleine Karekiet, Rietzanger, Bosrietzanger, Cetti's zanger en Rietgors voelen er zich al thuis. De open waterplas is ‘homeland’ voor Krakeend, Dodaars en Fuut.

Tijdens de 4de Havendag zetten we deze gebieden graag in de kijker met onze 3de editie van ‘Ontdek de Rietvelden’.

Op het programma:
• Geleide natuurwandelingen (duurtijd: 2u) starten om 10u30, 13u30 en 15u30 in beide gebieden. Je kan ook op eigen houtje de gebieden (via de wandelpaden) verkennen.

• Doorlopende infostand over kleine waterdiertjes.

• Medewerkers met telescopen staan ter beschikking om naar watervogels te kijken in het Rietveld Kallo.

• In het Groot Rietveld kan je doorlopend zien wat we met een visfuik hebben gevangen.

• Om 10u en om 13u laat het Vogelopvangcentrum van Kieldrecht enkele gerevalideerde vogels vrij. Uiteraard moeten de weersomstandigheden daarvoor geschikt zijn.

• Broodjes, Natuurpunt-bier Gageleer en fruitsap zijn doorlopend te verkrijgen.

De wandelingen zijn helaas niet geschikt voor rolstoelen. Honden (ook aan de leiband) kunnen niet mee. Laarzen zijn aan te raden bij natte weersomstandigheden.

Locatie: vanaf 10 tot 17u aan het infopunt op het kruispunt van de Kwarikweg-Gasthuisstraat.
Info: Johan Baetens tel. 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens