Een vochtige kelder en hoe dit op te lossen?

Vocht in de kelder is een veel voorkomend probleem die je in veel woning tegenkomt. Dit is ook enigszins logisch, want de kelder is een ruimte dat onder het grondniveau ligt en voortdurend in aanraking komt met grond en vocht. Een kelder is daarnaast meestal niet voorzien van ramen, dus ook het ventileren van een kelder kan een probleem opleveren. Ook dit kan de nodige vochtproblemen geven. Een vochtige kelder heeft invloed op de rest van de woning. Vooral als het vocht via de kelder de woning bereikt. De muren, plafonds en vloeren in de woning kunnen dan door vocht en schimmel aangetast worden. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning zelf, maar ook voor de gezondheid. Een vochtige kelder zal daarom bestreden moeten worden.

Oorzaken van een vochtige kelder

De meest voorkomende oorzaak van een vochtige kelder is een slechte ventilatie. Als een kelder niet voldoende geventileerd wordt, stijgt het vochtgehalte en zal er condensatie plaatsvinden. Condens zal zich op de wanden afzetten en er zal een muffe lucht gaan heersen. Door de vochtige muren krijgt schimmel de kans om te groeien. Veelal zie je dan ook vaak kelders met zwarte plekken op de wanden dat door schimmel is veroorzaakt.

Een ander veelvoorkomende oorzaak van een vochtige kelder is optrekkend vocht. Grondwater staat door bijvoorbeeld hevige regenval onder zware druk. Wanneer de keldermuren dan poreus zijn of beschadigd, dan zal grondvocht door de druk gemakkelijk door de keldermuren kunnen sijpelen. Vochtige muren zijn het resultaat, maar ook optrekkend vocht dat naar via de muren naar de rest van de woning trekt. Als de woning niet is voorzien van een waterkering, dan kan er flinke schade ontstaan.

Ventilatiesysteem

Een oplossing tegen de slechte ventilatie in de kelder hoeft niet zo heel moeilijk te zijn. Er moet namelijk een goed ventilatiesysteem aangelegd worden. Daarbij kun je kiezen uit een natuurlijk ventilatiesysteem of een mechanisch ventilatiesysteem. Bij een natuurlijk ventilatiesysteem wordt er gebruik gemaakt van ventilatieroosters die op een natuurlijk manier zorgen voor de aan- en afvoer van lucht. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor ventilatie met behulp van ventilatiemotoren. Een mechanisch ventilatiesysteem kun je ook dusdanig uitbreiden, zodat je zelf het vochtgehalte in de woning kunt regelen.

Kelderdichting

Om grondwater tegen te houden, kun je kelderdichting, ook wel kelderbekuiping genoemd, toepassen. De muren en vloer van de kelder worden dan voorzien van meerdere waterdichte fixeer- en mortellagen. Dit is een zeer effectieve methode, waarbij de kelder geheel waterdicht gemaakt wordt en grondvocht geen kans meer krijgt om door de muren van de kelder te sijpelen. Kelderbekuiping door middel van mortellagen wordt stijve kelderbekuipig genoemd. Bij een soepele kelderbekuiping wordt er een waterdichte folie aan de wand aangebracht, met daarover een laag metselwerk. De wand is minder bestand tegen het grondwaterdruk maar kan door de folie het vocht wel beter afvoeren.

Kelderdrainage

Bij kelderdrainage wordt er folie aan de wanden en vloer aangebracht waarin kleine kanaaltjes zitten. Deze kanaaltjes zorgen ervoor dat het vocht netjes naar buiten afgevoerd wordt. Kelderdrainage is dus geen methode om de kelder waterdicht te maken, maar is een methode om gecontroleerd grondvocht af te voeren.